Raport Roczny 2005 dla Prokom Software

Hasło przewodnie tego raportu rocznego brzmi: „Kierunek – rozwój społeczeństwa informacyjnego”. Pracując nad konceptem kreatywnym publikacji szukaliśmy motywu przewodniego, który nawiązywałby do hasła przewodniego. Sekstant to optyczny przyrząd nawigacyjny stosowany niegdyś w żeglarstwie i astronomii. Jest to narzędzie dostosowane do ludzkiej ręki, do codziennego użytku. Rozwiązania IT również służą człowiekowi i podobnie jak sekstant pomagają osiągnąć wyznaczony cel. Wykorzystaliśmy więc w charakterze głównego motywu graficznego sekstant, który pojawia się zarówno na okładce, jak i na ilustracjach otwierających główne działy publikacji.

Kontynuując estetykę z lat poprzednich ilustracje utrzymane są w tonacji „niebieskiej stali” – błękity i szarość korespondują z dominującą bielą. Renderingi (grafika 3D) zmieniają tradycyjny przyrząd nawigacyjny w futurystyczny obiekt, przy zachowaniu oryginalnych proporcji i mechaniki sekstantu. Chcieliśmy w ten sposób podkreślić, że choć technologia rozwija się i idzie naprzód, zmienia swoje oblicze to jednak wciąż ma ten sam cel: służyć człowiekowi.

Tagi: ,

KLIENT: Prokom Software